Σάββατο 16 Δεκεμβρίου 2023

ΤΟ ΣΥΜΠΑΝ ΚΑΙ Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟΥ - ΜΙΑ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗ ΚΑΙ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΣΤΡΟΦΥΣΙΚΗΣ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΣ

 









Την Παρασκευή, 15 Δεκεμβρίου είχαμε τη χαρά να φιλοξενήσουμε στο σχολείο μας τον κ. Τζαμάλ-Οδυσσέα Μαάιτα, Διδάκτορα Φυσικής καο συγγραφέα. Ο σκοπός της επίσκεψης ήταν να συναντήσει  τους/τις μαθητές/τριες της Δ΄, Ε΄ και ΣΤ΄ τάξης και να συνομιλήσει μαζί τους για το σύμπαν και την εξέλιξή του, για τα άστρα, τους πλανήτες, τους γαλαξίες, τις μαύρες τρύπες, για όλα τα μυστηριώδη και εκπληκτικά, που συμβαίνουν εκεί έξω.

Το ενδιαφέρον των παιδιών ήταν τεράστιο και αυτό φάνηκε από τις ατέλειωτες ερωτήσεις που απηύθυναν στον κ. Μαάιτα, ο οποίος με υπομονή και κατάλληλα προσαρμοσμένη στα παιδιά επιστημονικότητα στο λόγο του, απάντησε σε όλες. Τα θέματα της αστροφυσικής προσελκύουν πάντα το ενδιαφέρον των ανθρώπων. Οι μαθητές και οι μαθήτριές μας απέδειξαν ότι γνωρίζουν πολλά θέματα του συγκεκριμένου επιστημονικού πεδίου και διψούν να μάθουν ακόμη περισσότερα.

Στο τέλος, ο κ. Μαάιτα κάλεσε τα παιδιά να συνεχίσουν την ενασχόλησή τους με την αστροφυσική και γενικά με την επιστημονική γνώση, γιατί αυτή ανήκει σε όλους τους ανθρώπους και προαγάγει συνολικά την ανθρωπότητα. Τα κάλεσε, επίσης, να προσέχουν τι διαβάζουν στο διαδίκτυο, να έχουν σχέση με τη λογική, διότι εκεί κυκλοφορούν πολλά αντιεπιστημονικά και παράλογα, που μπορούν πολύ εύκολα να αποπροσανατολίσουν.

Ευχαριστούμε, θερμά, τον κ. Μπέκα Απόστολο, υπεύθυνο της σχολικής μας Βιβλιοθήκης για την εξαιρετική οργάνωση της επίσκεψης του κ. Μαάιτα στο σχολείο μας. 

Βιογραφικο Σημείωμα Τζαμάλ-Οδυσσέα Μαάιτα

Ο Τζαμάλ- Οδυσσέας Μαάιτα γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1978. Σπούδασε Φυσική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Είναι κάτοχος του Μεταπτυχιακού Διπλώματος Σπουδών «Υπολογιστική Φυσικής» και κάτοχος Διδακτορικού τίτλου του τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ. Έχει διδάξει ως πανεπιστημιακός υπότροφος στο τμήμα Αυτοματισμού του ΑΤΕΙ, στο τμήμα Φυσικής του ΑΠΘ, στο τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών και στο τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και στο τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδας. Διδάσκει επίσης στο ΠΜΣ «Υπολογιστική Φυσική» το μάθημα «Μη γραμμική Δυναμική». Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα είναι η Μη γραμμική δυναμική, το χάος και τα πολύπλοκα συστήματα, οι ταλαντωτές και τα ηλεκτρονικά κυκλώματα. Έχει δημοσιεύσει 15 άρθρα σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και τόμους. Είναι μέλος της συντακτικής επιτροπής του επιστημονικού περιοδικού Discontinuity, Nonlinearity and Complexity και κριτής σε 8 επιστημονικά περιοδικά. Έχει εκδώσει ένα επιστημονικό βιβλίο για παιδιά με τίτλο «Η ζωή των αστεριών».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.