Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου 2023

ΔΡΑΣΗ: ΟΙ ΜΕΓΑΛΟΙ - ΜΙΚΡΟΙ ΚΥΝΗΓΟΙ


Σας ενημερώνουμε ότι το σχολείο μας συμμετέχει στο διαγωνισμό ανακύκλωσης μπαταριών: Οι Μεγάλοι Μικροί κυνηγοί. 

Ο διαγωνισμός οργανώνεται από την ΑΦΗΣ σε συνεργασία με τη NoWaste21.

Η «NoWaste21»  είναι μη κερδοσκοπικός οργανισμός με σκοπό την προώθηση της Βιώσιμης Ανάπτυξης, της Πρόληψης – Επαναχρησιμοποίησης – Ανακύκλωσης των στερεών αποβλήτων και της Κυκλικής Οικονομίας.  Στο πλαίσιο του σκοπού της αναπτύσσει προγράμματα εκπαίδευσης και περιβαλλοντικής αγωγής, σε συνεργασία με φορείς του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα. Ήδη η «NoWaste21»  πραγματοποιεί σε σχολεία της ελληνικής επικράτειας το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Κυκλική Οικονομία και Μέλλον χωρίς απόβλητα». Η «NoWaste21»  έχει λάβει έγκριση από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων για την υλοποίηση του εν λόγω προγράμματος κατά το σχολικό έτος 2022-2023 δυνάμει της υπ’αρ. 57/22.10.2022 απόφασης του Ινστιτούτου Επιστημονικής Πολιτικής και του υπ’αρ. πρωτ. Φ1Α/ΚΜ/134816/142228/Δ7/16.11.2022 εγγράφου του Γενικού Γραμματέα Π.Ε Δ.Ε Ε.Α του Υ.ΠΑΙ.Θ .

Η ΑΦΗΣ  οργανώνει το μοναδικό εγκεκριμένο συλλογικό σύστημα εναλλακτικής διαχείρισης αποβλήτων φορητών ηλεκτρικών στηλών και συσσωρευτών. Με την υπ’ αρ. πρωτ. 165.2/06.03.2020 απόφαση  του Διοικητικού Συμβουλίου του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης, που ελήφθη κατά τη 165η συνεδρίαση της 6.3.2020, όπως αυτή τροποποιήθηκε με την 179.10/14.04.2021 απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΟΑΝ αρ. πρωτ 1918_2021 χορηγήθηκε νέα ανανέωση της έγκρισης του Συστήματος. Βάσει του άρθρου 27 Ν. 4819/2021  προβλέπεται ότι από 1/9/2022 κάθε δημόσια και ιδιωτική σχολική μονάδα πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης διαθέτει κάδους ή περιέκτες σε συγκεκριμένα σημεία του σχολικού συγκροτήματος για τη χωριστή συλλογή αποβλήτων φορητών ηλεκτρικών στηλών, με σκοπό την ανακύκλωση. Αρμόδιο, βάσει της άνω διάταξης 27 παρ. 1, για την προμήθεια και τοποθέτηση των κάδων και περιεκτών στις δημόσιες σχολικές μονάδες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης καθώς και για τη συλλογή των αποβλήτων είναι το ΣΣΕΔ ΑΦΗΣ. Η ΑΦΗΣ αναπτύσσει δράσεις για την εφαρμογή της νομοθεσίας και δη του άρθρου 7 Ν. 4819/2021, την προώθηση της χωριστής συλλογής των μπαταριών, την ενημέρωση και την εκπαίδευση των μαθητών για την ανακύκλωση των φορητών μπαταριών και την κυκλική οικονομία.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ "ΜΕΓΑΛΟΙ ΜΙΚΡΟΙ ΚΥΝΗΓΟΙ";

Οι Μεγάλοι-μικροί κυνηγοί είναι μια δράση ευαισθητοποίησης των μαθητών/τριών απέναντι στην ανακύκλωση μπαταριών.
Στόχο έχει τη συστηματική επιμόρφωση των παιδιών με διαδραστικό τρόπο, ώστε να τα καθοδηγήσει στην ευσυνείδητη συλλογή χρησιμοποιημένων μπαταριών στους κάδους ΑΦΗΣ.
Στη δράση αυτή μπορεί να συμμετέχει όλη η οικογένεια, συγκεντρώνοντας σε ειδικό σημείο στο σπίτι όλες τις χρησιμοποιημένες μπαταρίες, προτού αυτές καταλήξουν στον Κάδο ΑΦΗΣ του σχολείου.

Αγαπητοί γονείς,

Το σχολείο μας συγκεντρώνει άδειες μπαταρίες εδώ και πολλά χρόνια. Καλούμε όλες και όλους σας να συμμετέχετε με περισσότερη ένταση στην ανακύκλωση μπαταριών, γνωρίζοντας ότι αυτή σας η συμμετοχή αποτελεί, συγχρόνως, ένα ζωντανό παράδειγμα περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης προς τα παιδιά σας.

Ο διαγωνισμός περιλαμβάνει και έπαθλα, σύμφωνα με την παρακάτω οργάνωση:

Τα σχολεία κατηγοριοποιούνται σε 3 ομάδες:
Σχολεία με 1 – 50 παιδιά
Σχολεία με 51 – 100 παιδιά
Σχολεία με 101 + παιδιά

Οι 1οι & 2οι νικητές από κάθε κατηγορία θα κερδίσουν:
Ένα rubber floor για το προαύλιο (80 τ.μ. ανά νικητή).
Οι 3οι νικητές από κάθε κατηγορία θα κερδίσουν:
Ένα laptop.
Οι 4οι νικητές από κάθε κατηγορία θα κερδίσουν:
Ένα πολυμηχάνημα (εκτυπωτής/scanner).
Οι 5οι νικητές από κάθε κατηγορία θα κερδίσουν:
Κασετίνες για όλους τους μαθητές.
Οι 10 πρώτοι κάθε κατηγορίας θα κερδίσουν:
Mπλουζάκια ενθάρρυνσης ανακύκλωσης.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.