Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2022

3 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ - ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ

















 












3 Δεκεμβρίου – Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία

Γνωρίζω, προβληματίζομαι, κατανοώ, αποδέχομαι, σέβομαι, αγκαλιάζω!

Με αφορμή την ημέρα αυτή που καθιερώθηκε από τον ΟΗΕ ως ημέρα ευαισθητοποίησης για τα δικαιώματα και τις δυνατότητες των ατόμων με αναπηρία, πραγματοποιήθηκαν την Δευτέρα, 5 Δεκεμβρίου, δίωρα αφιερώματα ανά δύο τάξεις στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου μας. Οι μαθητές/τριες με προσαρμοσμένο υλικό ανά τάξη, παρακολούθησαν, γνώρισαν, συζήτησαν και μπήκαν στη θέση του άλλου με απλό βιωματικό τρόπο (ζωγραφική με το στόμα, βήματα με δεμένα μάτια, αφή ανάγλυφων γραμμάτων braille, τραγούδι με νοηματική)!

Την ίδια μέρα, αλλά και τις επόμενες, πραγματοποιήθηκαν ανάλογες δράσεις σε άλλα τρία διδακτικά μαθήματα (Μουσική, Εικαστικά, Φυσική Αγωγή) σε επίπεδο τάξης.

 Στο μάθημα της Μουσικής πραγματοποιήθηκαν δίωρα αφιερώματα στις τάξεις Δ΄, Ε΄ και ΣΤ΄ με τίτλο ΄΄Μουσική και…Μουσικοί με Αναπηρία΄΄. Σκοπός αυτών ήταν, οι μαθητές/τριες να γνωρίσουν ανθρώπους που είτε εκ γενετής, είτε αργότερα στη ζωή τους, ναι μεν απέκτησαν μια μορφή αναπηρίας, αλλά παρόλα αυτά, κατέβαλλαν αξιέπαινες προσπάθειες που στέφθηκαν με επιτυχία. Κύριο μήνυμα: ΄΄Μπορεί η Μουσική να ξεπεράσει τους περιορισμούς που θέτει το σώμα, αλλά και η κοινωνία, στα Άτομα με Αναπηρία;;;΄΄

Στο μάθημα των Εικαστικών, οι μαθητές/τριες ορισμένων τάξεων, αποτύπωσαν στις ζωγραφιές τους όλες τις λέξεις-κλειδιά (σεβασμός, αγάπη, ισότητα κτλ.) που είναι απαραίτητες για μια ισότιμη και δίκαιη κοινωνία.

Στο μάθημα της Φυσικής Αγωγής, οι μαθητές/τριες κάποιων τμημάτων, μετά από μια σύντομη παρουσίαση από τους γυμναστές μας του παραολυμπιακού αθλήματος Boccia (κινητική αναπηρία), γνώρισαν με βιωματικό τρόπο το συγκεκριμένο παιχνίδι κατά τη διάρκεια μιας διδακτικής ώρας. Άλλα τμήματα βίωσαν το παραολυμπιακό άθλημα goalball (οπτική αναπηρία).

Ευχαριστούμε θερμά όλους τους/τις συντελεστές του αφιερώματος:

τον υποδιευθυντή του σχολείου και υπεύθυνο του Τμήματος Ένταξης κ. Τράκα Πασχάλη, τις εκπαιδευτικούς παράλληλης στήριξης κ. Σανάτσιου Αγγελική και κ. Ζαφειρίου Μαρία, την εκπαιδευτικό του Τμήματος Υποδοχής κ. Τοψαχαλίδου Σοφία, την εκπαιδευτικό Μουσικής κ. Κουτσουβέλη Ελευθερία, τους εκπαιδευτικούς Φυσικής Αγωγής κ. Παπαδοπούλου Σοφία και κ. Τζελέπη άγγελο και την εκπαιδευτικό Εικαστικών κ. Παπαδοπούλου Σοφία. 

Ήταν πολύτιμη και πολύ σημαντική η δράση ευασθητοποίησης.


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.