Τετάρτη 2 Μαρτίου 2022

Η ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΣ

Η Περιβαλλοντική  Εκπαίδευση αποτελεί μια από τις προτεραιότητες του σχολείου μας. Στόχος αποτελεί η διαμόρφωση περιβαλλοντικής συνείδησης στους/τις μαθητές/τριες, η εμπέδωσή της και κατ’ επέκταση η διαμόρφωση ενεργών πολιτών.

Τα περιβαλλοντικά προγράμματα, που υλοποιούνται στο σχολείο μας είναι:

1.     Ανακύκλωση με διαλογή στην πηγή. Τα υλικά, που ανακυκλώνονται είναι το χαρτί, μπουκάλια νερού και αλουμίνιο.

2.     Δημιουργία και διαχείριση βιολογικού λαχανόκηπου. Το λαχανόκηπο διαχειρίζονται μαθητές/τριες, που φοιτούν στο Τμήμα Ένταξης, αποτελώντας στην ουσία ένα σημαντικό βιωματικό μαθησιακό εργαλείο. Τα δύο προγράμματα υλοποιούνται στο πλαίσιο συμμετοχής μας στο τοπικό περιβαλλοντικό δίκτυο «Σχολείο Ανοικτό στην Κοινωνία – Ενεργός Πολίτης στο δήμο Παύλου Μελά», που έχει οργανωθεί από τα Γραφεία Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης των Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης, το Περιβαλλοντικό Κέντρο Κορδελιού – Βερτίσκου και το δήμο Παύλου Μελά.

3.     Δημιουργία και διαχείριση μικρού ελαιώνα, με συμμετοχή μαθητών/τριών σε όλο τον κύκλο περιποίησης της ελιάς, του λιομαζώματος και της επεξεργασίας της ελιάς.

4.     Ανακύκλωση οικιακών τηγανελαίων.  Τα παραγόμενα τηγανέλαια, που απορρίπτονται, δημιουργούν μεγάλα προβλήματα στο αποχετευτικό δίκτυο του σπιτιού και αποτελούν σοβαρότατο παράγοντα ρύπανσης του νερού (θάλασσα), λόγω της μεγάλης τοξικότητάς τους. Την προηγούμενη εβδομάδα το σχολείο μας παρέλαβε αθλητικό υλικό, ως ανταποδοτικό όφελος από τα τηγανέλαια, που συγκεντρώθηκαν και παραδόθηκαν για ανακύκλωση. Σας καλούμε να συμμετέχετε πιο ενεργά στη συγκέντρωση των τηγανελαίων. Τα βάζουμε σε ασφαλές μπουκάλι και τα παραδίδουμε στο σχολείο.

5.     Συμμετοχή στο 1ο Φεστιβάλ ανακύκλωσης μπαταριών της ΑΦΗΣ και της Οργάνωσης Γη. Το Φεστιβάλ λήγει στις 15 Απριλίου. Η συγκέντρωσή τους, ωστόσο, θα συνεχιστεί και μετά, γιατί είναι μια δράση, που υλοποιείται στο σχολείο μας για πολλά χρόνια.

6.     Συμμετοχή στην εκπαιδευτική δράση : «Φυτεύω και υιοθετώ ένα δέντρο, δίνω ανάσα στη γη», που οργανώνεται από το Γραφείο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της Διεύθυνσης Π.Ε Δυτικής Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με περιβαλλοντικούς φορείς της Θεσσαλονίκης, των Σερρών και του Κιλκίς.

7.     Συγκέντρωση με μεγάλη επιτυχία καπακιών μπουκαλιών. Τα καπάκια παραδίδονται σε Οργάνωση Α.Μ.Ε.Α με σκοπό την προμήθεια αναπηρικών αμαξιδίων.

8.     Υπάρχει σχεδιασμός για την υιοθέτηση από το σχολείο σε συνεργασία με οικολογική οργάνωση της Θεσσαλονίκης του πάρκου Εδέσσης, που βρίσκεται πλησίον του διδακτηρίου μας. Λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν προσεχώς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.