Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2019

"ΤΑ ΤΙΤΙΒΙΣΜΑΤΑ"... ΣΤΗ Β΄ 2 ΤΑΞΗ






Στο πλαίσιο της μίας ώρας Ευέλικτης Ζώνης την εβομάδα επίλεξα να εντάξω και το πρόγραμμα της Φιλαναγνωσίας με τίτλο : "Ταξίδι στη Χώρα της Δημιουργίας Βιβλίων". Οι μικροί/ες μου μαθητές/τριες της Β΄2  τάξης μέσα από το ιδιαίτερο αυτό "Ταξίδι στη Χώρα της Δημιουργίας των Βιβλίων" θα αποκομίσουν εμπειρίες, που κουβαλούν οι αναγνώστες σε όλη τους τη ζωή. Θα έρθουν σε επαφή με το μαγευτικό κόσμο των βιβλίων, θα ταξιδέψουν νοερά μαζί με τους ήρωες των περιπετειών, θα βιώσουν ποικίλα συναισθήματα, θα εκφραστούν εικαστικά, θα δημιουργήσουν δικές τους περιπέτειες, που θα τις διαμορφώσουν σε διαφορετικά βιβλία... μαθαίνοντας τα μυστικά του και ξεκινώντας από τώρα, θα ανοίξουν νέους πνευματικούς ορίζοντες. "Ένας ουρανός με ανοιγμένα παράθυρα τα βιβλία μου", όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Νικ. Βρετάκος. Ένα παιδί που θα μάθει να έχει μια προσωπική σχέση με το βιβλίο, δε θα σταματήσει ποτέ να διαβάζει, θα συμπληρώσω εγώ. Στόχος, λοιπόν, είναι, καθ' όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς, να προκληθεί το ενδιαφέρον των παιδιών για το διάβασμα, να το αγαπήσουν, να "συνομιλήσουν" με το κείμενο, να εμπλακούν σε αυτό, να καλλιεργηθεί η αισθητική τους, να γίνουν κριτικοί αναγώστες. 
Με τη σκέψη να γίνουν πράξη τα παραπάνω και να ανοίξουν "τα παράθυρα" για το ταξίδι των παιδιών στον κόσμο και συνάμα στον εαυτό τους .... με μεγάλη όρεξη και χαρά... τα παιδιά έφτιαξαν το 1ο τους βιβλίο, αναλαμβάνοντας ρόλους... συγγραφέα και εικονογράφου. Έτσι... "ΤΑ ΤΙΤΙΒΙΣΜΑΤΑ" έκαναν την εμφάνισή τους. Και επειδή είναι η πρώτη προσπάθεια, αποφασίσαμε να περιέχει ποιήματα που έχουν σχέση με πουλιά, κυρίως αποδημητικά. Ένα μεγάλο "ΜΠΡΑΒΟ" τους αξίζει! 
Και πολύ σημαντικό το γεγονός, πως η δημιουργία κλίματος συντροφικότητας και δημιουργικότητας μέσα στην τάξη, βοηθά να σταματήσει η τάξη να αποτελεί ένα άθροισμα μεμονομένων μαθητών/τριών, αλλά γίνεται μια "κοινότητα αναγνωστών".

Λιολιοπούλου Αλεξία, δασκάλα της Β΄2  τάξης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.