Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2012

Διαγωνισμός Cassini



Η Στ΄τάξη του σχολείου μας έλαβε μέρος στο Διαγωνισμό Αστρονομίας
“Γίνε επιστήμονας του Κασίνι για μια μέρα” 
που διοργάνωσε η ΝΑΣΑ, η esa και το Πανεπιστήμιο Αθηνών


Ο διαγωνισμός ''Επιστήμονας του Κασίνι για μια μέρα'' (Cassini-Scientist for a
day) καλεί τα παιδιά να προτείνουν που θα πρέπει να στραφούν οι κάμερες του διαστημικού αεροσκάφους Cassini, κατά την επόμενη παρατήρηση του, προκειμένου να έχουμε ενδιαφέρουσες μετρήσεις στο σύστημα του πλανήτη Κρόνου.


Παρακάτω διαβάστε το κείμενο δύο μαθητών του σχολείου μας, που προκρίθηκε και στάλθηκε στο διαγωνισμό.



              Είμαστε μαθητές της ΣΤ΄ τάξης του 3ου Δημ.Σχ. Σταυρούπολης και
διαβάσαμε τα ενδιαφέροντα στοιχεία για τους τρεις στόχους του Κασσίνι:
για τον Κρόνο και τα δαχτυλίδια του,για το μεγάλο δακτύλιο F και για το μικρό φεγγάρι που είναι ανάμεσα στα δαχτυλίδια του Κρόνου,τον Πάνα.
         Προτιμήσαμε να στρέψουμε το ενδιαφέρον μας και να προτιμήσουμε τελικά ως στόχο το μεγαλύτερο δακτύλιο  F γιατί μας έκανε μεγάλη εντύπωση.Ιδιαίτερα ενδιαφέροντα μας φάνηκαν τα δύο φεγγάρια,ο Προμηθέας και η Πανδώρα που βρίσκονται αριστερά και δεξιά από το δακτύλιο και τον συγκρατούν για να μη σκορπίσει στο απέραντο διάστημα.
         Επίσης μας φάνηκε εκπληκτικό ότι ένα από τα δύο φεγγάρια του εκτοξεύει μεγάλες χιονόμπαλες οι οποίες περνούν μέσα από το δακτύλιο F και αυτό το κάνει ένα από τα πιο δυναμικά συστήματα του ηλιακού μας συστήματος.Θα θέλαμε να δούμε ποιο από τα δύο φεγγάρια είναι μεγαλύτερο και ποιο μικρότερο  και ποιο πετάει τις μεγάλες χιονόμπαλες.
         Όπως το παλιό διαστημόπλοιο PIONEER 11 ανακάλυψε το 1979 τον άγνωστο μέχρι τότε δακτύλιο F, έτσι και τώρα θα θέλαμε το Κασσίνι να στραφεί σε αυτόν ώστε να μάθουμε περισσότερα πράγματα για το μεγαλύτερο και πιο απομακρυσμένο δακτύλιο από τον ομορφότερο πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος, τον Κρόνο.
             

                        Οι μαθητές: Δεληγκιαβουρίδης Αναστάσιος
                                                 Χαμαμτζής Αντώνιος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.