Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2021

ΤΟ ΠΕΡΙΠΛΑΝΩΜΕΝΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΩΝ






Ένα Περιπλανώμενο Μουσείο ταξιδεύει αυτές τις μέρες στο σχολείο μας!

Το ''Περιπλανώμενο Μουσείο των πολιτισμών'' είναι μια δραστηριότητα που πραγματοποιείται με τη συνεργασία του Ισπανικού συλλόγου ''Σοβίντ'' - σύλλογος για των πολιτισμό και την ανάπτυξη, (Sovint, Culturay Desarrolo) με έδρα τη Βαλένθια. Το περιπλανώμενο μουσείο των πολιτισμών, είναι ένα από τα βασικά προγράμματα του Sovint, που έχει ως σκοπό του, την ευαισθητοποίηση σε ζητήματα πολυπολιτισμικότητας. Πρόκειται για μια έκθεση συλλογής φιγούρων του θεάτρου σκιών και του κουκλοθεάτρου, του Pep Beltran. Η έκθεση περιλαμβάνει αυθεντικά κομμάτια που αντιπροσωπεύουν διαφορετικές παραδόσεις από όλο τον κόσμο!


Το θέατρο σκιών είναι ένας από τους πιο παλιούς τρόπους έκφρασης της ανθρωπότητας. Οι ανθρωπολόγοι τοποθετούν την καταγωγή του στην προϊστορία. Σε σπηλιές φωτισμένες από φωτιές και δάδες , οι σκιές που προβάλλονταν στους τοίχους ασκούσαν στους προγόνους μας την ίδια γοητεία που ασκούν και σήμερα! Το θέατρο σκιών με τις εικόνες που προβάλλονται σε μια οθόνη, ήταν ο μακρινός πρόγονος του σινεμά! Σήμερα υπάρχουν σ΄ όλο τον κόσμο πολυάριθμες ομάδες που διαδίδουν αυτήν τη χιλιετή τέχνη.

Το Μουσείο έχει ταξιδέψει σε αμέτρητες πόλεις της Ισπανίας και συνεργάστηκε με την τοπική αυτοδιοίκηση, δήμους και οργανώσεις. Για τρία χρόνια (2012/14) παρουσίασε το έργο του υπό την αιγίδα της επιτροπής της UNESCO για τη διατήρηση της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς. Στην Ελλάδα ξεκίνησε την δραστηριότητα του το 2017 σε πολυάριθμα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης καθώς και σε φεστιβάλ, συνέδρια και ημερίδες για παιδιά και εκπαιδευτικούς. 

Αυθεντικά εκθέματα από χώρες που έχουν παράδοση στο θέατρο σκιών και στο κουκλοθέατρο (Ινδονησία, Κίνα, Τουρκία, Βιετνάμ, Ελλάδα, χώρες της Αφρικής κα.) παρουσιάζονται αυτήν την εβδομάδα στους μαθητές όλων των τμημάτων του σχολείου μας. Τα παιδιά, τηρώντας όλα τα μέτρα ασφαλείας, μπορούν να παρατηρήσουν από κοντά τα εκθέματα και να συμμετέχουν στο εργαστήρι που ακολουθεί.

Κατά τη διάρκεια της περιήγησης στην έκθεση γίνεται αφήγηση με ιστορικά στοιχεία του θεάτρου σκιών, στοιχεία εθνολογίας και μύθους. Η αφήγηση είναι ευχάριστη, διαδραστική και συναρπαστική! Με έμπνευση από όσα είδαν, άκουσαν και παίξανε οι μαθητές/τριες κατασκευάζουν στη συνέχεια τη δική τους φιγούρα όπως την φαντάζονται!

      Εισηγητές: Pep Beltran και Πετρίνα Βάσσου







 






























Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.